Induktionsbockning och prefabricering av rör

Vi är en av de mest mångsidiga leverantörerna inom prefabricering av rör och erbjuder lösningar till mängder av industrier i Europa. Våra kunder är ledande panntillverkare och industriföretag inom olika branscher där vi tillverkar allt från enstaka komponenter till omfattande rörsystem. 

Vår verkstad har ett mångsidigt och omfattande maskin- och utrustningsurval, speciellt för bearbetning av krävande industriella rörsystem och komponenter. Form- och bockningsmaskiner används för såväl kall- som varmbockning av rör där vi har fyra kallbockningsmaskiner och tre varmbockningsmaskiner. Den största har en kapacitet upp till DN900 med en tjocklek på upp till 90 mm. Våra fem kallbockningsmaskiner har kapacitet upp till DN200.

Varm- och kallbockning minskar behovet av svetsning vilket leder till sänkta kostnader och ökad driftsäkerhet.

Vad är induktionsbockning?

Induktionsbockning av industrirör är en bockningsprocess där rör värms upp med hjälp av elektromagnetiska fält för att sedan bockas till önskad form. Processen använder en högfrekvent elektrisk ström som alstras i en induktionscoil som omger röret. När strömmen passerar genom röret genereras det ett elektromagnetiskt fält som på det begränsade området värmer röret där bockning ska ske.

Efter bockning med den här metoden återställs materialet, vilket är en termisk process för att återställa rörets ursprungliga mekaniska egenskaper. Under böjningsprocessen utsätts rörets material för påfrestningar som kan påverka dess struktur och egenskaper. Genom att utföra en återställningsprocess kan det böjda rörets ursprungliga mekaniska egenskaper återställas.

Fyra fördelar med induktionsbockning

 • Mängden svetsfogar minskar
  Mängden svetsfogar minimeras vid induktionsbockning, vilket är mycket bra då skarvar alltid innebär en risk. Det innebär även en mindre kostad på sikt när skarvar behöver kontrolleras efter ett visst antal år under revision.

 • Variabel böjradie vid rörkonstruktion
  Möjlighet att välja böjradie möjliggör böjkonstruktion enligt FEM-beräkningar.

 • Underlättar inköp
  För induktionsböjning kan normalt sett samma rör användas som för raka rördelar. Det är längre leveranstid på böjar i jämförelse med raka rör, om du använder induktionsböjning som metod kan material köpas in innan den slutliga geometrin på rörledningen bestämts. Leveranstiden kommer därmed att förkortas och kostnaderna att minska.

 • Effektivare materialbruk och minskat materialavfall
  Hel rörlängd kan användas vid induktionsböjning eftersom ett rör kan göras med flera böjar utan mellanliggande svetsfogar.

Vi erbjuder även kallbockning som en kostnadseffektiv och vanlig metod för att böja rör med mindre diameter. Vår verkstad har fyra kallbockningsmaskiner och ett brett utbud av bockningsverktyg för 2,5 radie.

Läs mer om kallbockning

Har du frågor om induktionsbockning eller annat?

Kontakta oss gärna!